Det finns en hel del olika typer av restauranger på marknaden. Det finns de som riktar in sig på barbeque, sushi, husmanskost, pizza och mycket annat. När man driver en restaurang går dock driften till på ungefär samma sätt oavsett vilken typ av restaurang man har. Men hur går det till egentligen?
Att starta upp en restaurang
Det krävs en hel del arbete innan man kan starta upp sin restaurang. Om man får tag i en lokal där en restaurang tidigare har drivits och där det finns ett färdigt kök kan man spara in en del arbete och kostnader. I de fall lokalen har använts till något helt annat är risken stor att man måste inreda både kök och matsal helt efter sin egen stil. Det kan med andra ord ta en hel del tid innan man kan öppna sin restaurang från det att den första tanken om att starta en sådan dyker upp. Först måste man hitta en lokal, sedan ska den inredas, och så ska man hitta besökare. Dessutom måste man se till att få tag i matvaror och annat som behövs för att kunna laga maten. Om man riktar in sig på att starta en bbq-restaurang måste man också se till att det finns någon typ av grill att laga maten på eftersom att det är just barbeque besökarna förväntar sig.
Olika typer av restauranger
Det finns flera olika sorters restauranger att välja mellan. När man ska starta upp en restaurang måste man först och främst veta vilken inriktning man vill ha. Om man vill starta upp en bbq-restaurang måste man till exempel inreda och skaffa andra saker än om man vill starta en viltmatrestaurang eller en pizzeria.
Just när det gäller bbq-restauranger kännetecknas de ofta av kryddigt kött, saftiga burgare, pommes och fräscha sallader. Olika dressingar avlöser varandra. Det är inte heller ovanligt att det finns grillar både inomhus och utomhus där restaurangens gäster kan se på när maten lagas. Inredningen i övrigt är ofta modern. Ibland kan restaurangen också ha olika varianter av teman som vilda western, 90-tal med mera. Det beror helt enkelt på vilken mat som serveras och vilken målgrupp restaurangen främst riktar sig mot.
Undvika sjukdomar på restaurangen
Oavsett vilken typ av restaurang man vill starta gäller det att ha koll på råvaror och hygien. Man vill nämligen inte att olika smittor och sjukdomar ska ta sig in i restaurangen. När det gäller kött är det viktigt att man använder seriösa leverantörer och det är en stor fördel om man kan frysa in kött som inte ska användas direkt. Man tar sedan upp så mycket kött som man beräknar ska gå åt. Färskt kött kan nämligen snabbt bli skämt även om det förvaras i ett kylrum. Om man använder färs blir den finast om den mals på plats i restaurangen. Färs är dock ett mycket känsligt livsmedel. Det gäller med andra ord att alla redskap som används, inklusive köttkvarnen är ordentligt rena. Den färs som inte går åt kan formas och läggas i frysen.
Om en gäst kommer in och berättar att denne misstänker att en sjukdom drabbat denne efter besök på restaurangen gäller det att handla fort. Ta reda på vad gästen ätit och efter det kan det vara läge att stänga och kontakta kommunens miljötillsynsman. Då kan prover tas på råvaror, bänkar med mera och på så sätt kan man få reda på var den eventuella smittan kommer från. Kanske kommer den inte ens från restaurangen? Då kan man snabbt öppna igen och förklara läget för sina gäster. Ingen restaurangägare vill bli tvingad att stänga helt under en lång tid bara för att människor blir sjuka.
Ekonomi och restaurang
Det kostar en hel del pengar att driva en restaurang. Om man driver en bbq-restaurang kostar det pengar att driva grillar och andra matlagningsapparater. Det kostar pengar att köpa in redskap och inredning. Det är inte heller gratis att köpa in råvaror. När det gäller ekonomin handlar det om att göra smarta val. Det är sällan bra att köpa in mer råvaror än vad man förväntar sig att det ska gå åt under en vecka. Då kan man snabbt gå med förlust. Man måste också se till att råvarorna inte kostar mer än vad man tjänar på att sälja en portion. Det är alltså fråga om en ständig balansgång.